De laatste tijd is verscheen het steeds vaker in het nieuws. myopie ook wel bijziendheid genoemd. Bij kinderen is dit een groot en groeiend probleem. Het schijnt zelfs zo te zijn dat bijna de helft van alle kinderen bijziend is. Misschien vraagt u zich nu af “is dit erg? Of slecht”? Ja dat is het zeker. Wanneer je op jonge leeftijd al bijziend bent, kun je later grote problemen krijgen.
Wat gebeurt er tijdens de groei van het oog?
Wanneer kinderen geboren worden, is de lengte van het oog van voor naar achter 17 millimeter Het eerste jaar groeit het oog tot 21 millimeter. Hierna groeit het hoog een hele lange tijd niet tot aan de puberteit. In de puberteit maakt het oog nog een groeispurt tot 23 millimeter en dan is het oog uitgegroeid. Bij de geboorte, heeft iedereen eigenlijk een bril nodig, maar doordat het oog in de groeifase zit, komt het oog langzamerhand op nul uit wanneer het is uitgegroeid.
Wat gaat er mis bij de groei van het oog bij bijziende mensen?
Zoals net al verteld is, hebben kinderen bij de geboorte brilsterkte min. Dat moet groeien tot nul, maar bij kinderen die myopie hebben, groeien de ogen niet naar brilsterkte nul, maar de ogen groeien naar een hogere brilsterkte min. Wanneer dit het geval is hebben kinderen al vroeg een bril of contactlenzen nodig om goed te kunnen zien. Heeft u kind een bril of contactlenzen nodig. B-Optics kan daarbij helpen.
Wat veroorzaakt bijziendheid?
Erfelijkheid is een van de oorzaken wanneer kinderen met dit probleem te maken krijgen. Wanneer één ouder bijziend is, is de kans dat het kind ook bijziend wordt drie keer zo groot. Hebben beide ouders er last van dan is de kans zes keer zo groot. Het is niet alleen erfelijk ook kan het ontstaan doordat kinderen te vaak en te lang iets van dichtbij kijken. Neem bijvoorbeeld: het lezen van een boek, op tablet zitten, computeren of van heel dichtbij tv kijken.
Wat zijn de gevolgen van bijziendheid?
Bijziendheid is buitengewoon vervelend, In sommige gevallen komt men er goed vanaf, maar in het slechtste geval krijgt men glaucoom. Glaucoom is een oogziekte die de oogzenuw aantast. Dit zorgt ervoor dat de verbinding tussen de het oog en de hersenen vertraagt. Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet van toepassing. Heeft u lichte bijziendheid ( sterkte van -0,25 tot -3,00) dan is het nog niet zo erg. Maar bij een sterkt van -3,25 is de kans zeven keer zo groot op de oogziekte glaucoom. Bij sterktes van -6,00 of hoger is de kans op slechtziendheid of in het slechtste geval blind 33%. Dit bleek tenminste uit onderzoek van het oogfonds.