Portretfotografie is iets wat makkelijk lijkt, hoe moeilijk kan het nou zijn om iemand goed op de foto te zetten? Het is echter toch een stuk lastiger dan je zou denken. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kan houden, verder is het ook belangrijk dat je altijd in je gedachte houdt dat je voornamelijk voor de geportretteerde een foto maakt. Link fotografie geeft een aantal tips hoe je dit kan doen.
Probeert te werken met een laag diafragmagetal
Een laag diafragmagetal zorgt ervoor dat de scherptediepte in je foto klein is, dit zorgt ervoor dat dat de achtergrond onscherp wordt waardoor het onderwerp op de foto los van de achtergrond komt. Er is bijna geen snellere en betere manier op de aandacht naar je onderwerp toe te trekken. Je kan je camera instellen door gebruik te maken van de Av of A stand en dan het kleinste mogelijke getal te selecteren. Probeer er ook voor de zorgen dat de afstand van je camera tot het onderwerp zo groot mogelijk is, dit zorgt er voor dat het zeker los zal komen te staan van de achtergrond. Door te werken met een grote opening (laag diafragmagetal) kun je er goed voor zorgen dat de ogen heel scherp zijn, bij een portretfoto is dit van groot belang, aangezien de ogen de punten zijn waar de kijkers zich op richten.
Fotograferen om ooghoogte is belangrijk
Zoals net al verteld is, is het belangrijk dat de ogen scherp zijn, probeer dan ook te fotograferen op ooghoogte. Dit het verder nog meer voordelen, door op ooghoogte te fotograferen wordt de foto direct beter, dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Veel volwassenen vinden het namelijk niet leuk als je tegen hun kin of kruin kijkt, het is belangrijk dat hun zich goed voelen bij de foto. Verder is het ook belangrijk om dit voor zakelijke foto’s te doen, zoals voor op je CV of voor je LinkedIn profielfoto.
Foto’s buiten de studio
Voor foto’s buiten de studio zijn er ook een aantal zaken waar je op kunt letten, aangezien er hier meestal anders te werk wordt gegaan dan in een studio. Probeer dan op de volgende punten te letten:
- Leg de omgeving vast. Als de foto bij iemand thuis of ergens buiten wordt genomen is het ook belangrijk dat de omgeving ook wordt meegenomen. Je kan dit bijvoorbeeld ook meenemen als je een foto maakt met een de hobby van de gefotografeerde, denk bijvoorbeeld eens aan tennissen, zorg ervoor dat hij een racket vast heeft en dan hij op een gravelveld staat.
- Haal het onderwerp uit het midden. Hiermee maak je de foto een stuk dynamischer, de regel van derden is hiervoor een prima uitgangspunt. Zet je model aan de linker of rechterkant van het beeld en zorg er voor dat de kijkrichting naar de kant is waar op de foto het meeste ruimte is. Als het model aan de linkerkant staat, zorg er dan voor dat de kijkrichting naar rechts is.