Directory

Hoe kan ik het beste mijn zwembad onderhouden?

Een zwembad in je eigen tuin is heerlijk tijdens de warme zomerdagen. Je kan lekker afkoelen, ontspannen en plezier maken. Wanneer je heel de zomer wilt genieten van je zwembad moet je inspanning leveren tijdens het onderhouden. Wij nemen aan dat jij namelijk wilt zwemmen in water wat helder en fris is. In dit artikel laten we je zien hoe je jouw zwembad het beste kunt onderhouden. 

Zorg voor beweging in het water

Zorg dat er circulatie plaatsvindt in het zwembadwater. Wanneer water lang stilstaat kunnen schimmels, algen en bacteriën makkelijk gaan groeien. Een zwembadpomp helpt je met het in beweging houden van het water. Wanneer je een zwembadpomp aansluit op het zwembad wordt het vuil ook gelijk uit het water gefilterd. Zorg ervoor dat de pomp het water minimaal twee keer per dag rondgepompt, meestal duurt het vijf uur voordat al het water uit het zwembad een keer is rondgepompt. Wanneer het water in jouw zwembad al langer dan een jaar niet is gefilterd kan het zijn dat je zwembad gerenoveerd moet worden. Dit kan je zelf doen, maar wanneer je het wilt laten doen kan zwembadrenovatie door Waterwellness je hierbij helpen.  

Onderhoud de pH-waarde

Een goede pH-waarde ligt tussen de 7.2 en 7.6. Wanneer de waarde in het water niet goed is kun je dit aanpassen door pH Minus of pH Plus toe te voegen aan het zwembad. 

Het is belangrijk dat de pH-waarde niet te laag en niet te hoog is. Een te hoge pH kan gevaarlijke bacteriën ontwikkelen omdat de chloor minder actief is. De combinatie van te weinig chloor en een te hoge pH leidt tot groen zwembadwater door algengroei. Als de pH-waarde te laag is kunnen metalen onderdelen in het zwembad aangetast worden. Dit kan leiden tot een irriterende chloorgeur die huidirritaties veroorzaakt. Het is dus erg belangrijk dat de pH-waarde op peil blijft. 

Het juiste chloorgehalte

Ook het chloorgehalte moet actief in de gaten worden gehouden. Chloor is belangrijk voor helder water. In een buitenzwembad is het goed als de hoeveelheid chloor tussen de 1.0 en 2.5 mg/l zit. Bij een binnenzwembad is dit 0,5 tot 1.5 mg/l. Wanneer je deze concentraties aanhoudt, blijft je zwembadwater helder en vrij van bacteriën en virussen. 

Een skimmer gebruiken

Een skimmer filtert grof vuil uit je zwembadwater. Een skimmer wordt aan het wateroppervlakte gemonteerd en wordt aangesloten op de zwembadpomp. Blaadjes, insecten en takjes worden op deze manier in de skimmer gezogen. Doordat het vuil meteen weg wordt gehaald, krijgt het niet de kans om naar de bodem te zakken en vast te gaan koeken.

Mobiele versie afsluiten