Directory

5 tips bij het ontruimen van een huis na het overlijden van een dierbare

Eens breekt de dag aan dat je het huis zal moeten ontruimen na het overlijden van een geliefde. Vaak gaat dit gepaard met veel emotie. En waar ga je mee beginnen? Alle positieve herinneringen bewaren of alles weggooien? Goedkoop Ontruiming helpt je hierbij. Lees hier 5 praktische tips hoe je het beste een huis kunt (laten) ontruimen van een dierbare na overlijden.

Tip 1: Ga niet overhaast te werk

Het is belangrijk dat je er de tijd voor neemt. Zorg dat je er emotioneel klaar voordat je met de ontruiming van start gaat. Belangrijk is dat je het nauwkeurig doet. Neem geen ondoordachte, snelle beslissingen waar je later spijt van krijgt. Check elke doos en kast. Laat alles door je handen glijden zodat je niets onopgemerkt weggooit.

Tip 2: Sorteer spullen op emotionele waarde

Vermijd dat je geen spullen weg doet die één of andere emotionele waarde hebben. Denk maar aan een trouwboekje of een bijzonder fotoalbum. Voor buitenstaanders kan dit misschien weinig waarde hebben, maar voor een familielid of nabestaande kan dit een wereld van verschil uitmaken. Leg deze spullen op een aparte plaats weg zodat bij het ontruimen van het huis niets per ongeluk wordt weggegooid.

Tip 3: Belangrijke papieren wegleggen

Maak op voorhand een lijst van papieren die apart moeten worden weggelegd. Bankgegevens, de verschillende verzekeringen, hypotheken en eventueel een testament. Wanneer je al deze papieren bijeen gescharreld hebt en hiervoor een speciale plaats hebt voorzien, kan je met ontruimen beginnen.

Tip 4: Schat de waarde van spullen goed in

Een veelgemaakte fout: Je belt een naburige kringloopwinkel op om alle spullen te komen opruimen. Geen rommelzooi in het huis en het lijkt de makkelijkste oplossing. Maar die makkelijke oplossing kan ook ervoor zorgen dat je geld misloopt als je bijzondere erfstukken niet op de juiste waarde schat. Soms is het verstandig om een taxateur in te schakelen die de waarde komt beoordelen. Denk maar aan schilderijen of meubels.

Tip 5: Vertrouw de spullen met herinneringen aan de familie toe

Om een familieruzie te voorkomen, kan je beste de erfgoederen inventariseren en aan de erfgenamen vragen welke spullen zij het liefste willen hebben. Op die manier ga je familiediscussies uit de weg en is iedereen tevreden.

Mobiele versie afsluiten